Chilian Reefer rammes af en salve fra Gneisenau. Samtlige kaprede og sænkte skibe blev fotodokumenteret. Billederne blev solgt i stort antal til mandskabet på slagskibene til minde om de togter de havde deltaget i. Det er årsagen til vi i dag kan få et glimt af disse dramatiske begivenheder for 78 år siden. Marco Hansens samling.

Et lille Esbjerg skib der bare ikke fandt sig i noget

Christian Lund

CHILEAN REEFER’s korte liv 1939-1941

Handels og Søfatsmuseet på Kronborg Årbog 2001

Artiklen kan downloades som pdf fra det Kongelige Bibliotek: https://tidsskrift.dk/mfs_aarbog/article/view/96526

Et af Gneisenaus ofre på togtet Operation Berlin i 1941 var det lille frugtkøleskib Chilian Reefer fra Esbjerg eller nærmere Dampskibsselskabet Vesterhavet A/S hjemmehørende i Esbjerg med firmaet J. Lauritzen, København, som forretningsfører.

Chilian Reefer blev opbragt/interneret i starten af krigen og sejlede nu stykgods under engelsk flag med engelsk kaptajn og blandet dansk/engelsk mandskab. Skibsføreren nægtede at lade sig kapre uden modstand og mandskabet kæmpede til det sidste ind til alt håb var ude. Det lille seje skibs offer var ikke helt forgæves. Chilian Reefer tilkaldte hjælp via radio og holdt stand netop længe nok til det britiske slagskib Rodney kunne komme på skudhold af tyskerne. Rodney havde fået færten af de tyske kaperskibe tidligere men var for langt væk. Resultatet blev at Gneisenau og Scharnhorst afbrød beskydningen og tog flugten. Et væddeløb mellem det store tunge klodsede Rodney og Gneisenau kan sammenlignes med en bybus mod en Porsche. Gneisenau og Scharnhorst gav bare gas rystede forfølgeren af og forsvandt mod Øst i sikker havn i Brest, Frankrig. Sejren lå i Chilian Reefer havde ydet sit bidarag til at de to tyske skibe var jaget ud af Atlanten for altid. 7 søfolk på Chilian Reefer måtte lade livet under kamphandlingerne.

Marco Hansen