Batterie Vogelnest/Tirpitz, Guldager 1946

Vi er i Guldager Stationsby. Det var så langt som de store kanoner til Batterie Vogelnest (Tirpitz) kunne komme den gang. Vi besøger stedet sammen med Jagtrådets filmhold i vinteren 1946.

Klip 1: Kameraet starter rundturen med en oversigt over pladsen med barak, kanonrør og portalkranen, der blev brugt til at losse og senere læsse kanondelene tilbage på jernbaneblokvognene. Hvis jernbanen altså nogensinde var blevet klar. Det blev den ikke som vi ved. I forgrunden til højre ses et hjørne af pansringen til tårnets drejeskive som skulle støbes ind i betonen efter kanontårnets mekanik var færdigmonteret.

Klip 2: Fotografen fortsætter hen over de fire kanonrør der er lagt op med enkelte tilhørende dele.

Klip 3: En besøgene demonsterer størrelsen af kanonerne ved at kravle en tur igennem de to vugger til kanonrørene, der står opstillet i forlængelse af hinanden på pladsen.
Herefter ser vi en mand ved siden af det massive bundstkke på kanonen.

Klip 4: Et hurtigt kig på vugge/kappe med tapaksler (affuteringen til selve kanonrøret). Filmen fortsætter til portalkranens blokvogn. De tyske Fæstningspingeniørtroppers portalkraner var modulopbyggede mobile enheder, der kunne. Skilles ad og flyttes til en ny byggeplads efter behov. Kranen i Esbjerg var af samme type som de to der stod tilbage på byggepladsen for kanonbatteriet i Ho/Blavand.

Kilde: Det Danske Filminstitut.
Fotografer: Knud Elmdahl, Jens Bjerg-Thomsen