
2 officerer fra Kriegsmarine ved krydset af Hulvejen og Havnegade 55, som i tysk tid hed “Graf Spee Haus” fotograferet en kold vinterdag. Royal Hotellerne i Havnegade var indkvartering og kommandokontor for den tyske marinechef. Havnegade 55 var kommandokontor for M.Fl.A. 204. Natonalmuseet: http://samlinger.natmus.dk/FHM/asset/211377
Stützpunkt Marinekommando/Stp. MarKo: Krigshovedkvarter i det tyske marinedistrikt- Esbjerg
Forsvaret af Esbjerg Havn var et kerneprojekt for den tyske Kriegsmarine.
Det var her bag disse mure en stor del af den tyske administration under besættelsen af Esbjerg fandt sted. Efter begivenhederne den 09. april 1940 startede Kriegsmarine´s faste administration af Esbjerg Havn formelt. Den 03. maj blev 1940 flere kontorer i Havneadministrationsbygningen beslaglagt og Kriegsmarine flyttede ind i begge Royal Hoteller. Chefen boede i ”Ny Royal” og flere kommandokontorer blev indrettet i ejendommen Havnegade 55.

Den tyske militære tilstedeværelse i perioden 1940 til 45 fyldte ikke kun på havnen men påvirkede livet i hele regionen. Bunkerne kom til fra 1943 og nåede med få undtagelser kun lige netop at komme i drift. Der herskede pladsmangel og det resulterede i mange kaotiske omrokeringer og nødløsninger til indkvartering og drift af de mange militære instanser.

Bunkeranlægget i Hulvejen
I efteråret 1943 stod den første bunker i krigshovedkvarteret i Hulvejen klar. Nervecenteret for Kriegsmarine i Esbjerg udbygges gradvist frem til befrielsen. Hovedkvarteret fik betegnelsen: Stp. MarKo: Stützpunkt Marine Kommando. Det gamle tyske hovedkvarter er de sidste synlige spor på selve Esbjerg Havn fra besættelsen 1940 – 45.

Den hemmelige gang
Det findes rigtig mange gode historier om hemmelige gange og tyske bunkere i fineste ”Olsen Banden i Jylland” stil.
I Esbjerg synes der dog virkelig at have været noget om snakken. Selv om det kun drejer sig om et kort stykke under Havnegade.
I Havnegade 55 lå kommandokontorer for Marineartilleriet og Küstenüberwachungstelle. Fjernskriver/telfoncentral og kontoret for Artilleriewaffen Kommando lå samlet i bunker nr. 3: 75457. En ombygget mandskabsbunker type 502. Sammen med bunker nr. 1: 75455 udgjorde de M.N.O. (Marine Nachrichtenoffizier) signalstation i Esbjerg. Adgangen til de to kommunikationsbunkere og resten af Hulvejen var tilsyneladende sikret med en skjult forbindelses/nødgang fra administrationsbygningens dækningsrum i kælderetagen af Havnegade 55. Kælderen blev sløjfet iforbindelse med renoveringen af Havnegade 55. Gangen er i dag lukket til i begge ender og må formodes at være fyldt op. Et endeligt svar på om gangen har eksisteret får vi formentlig kun ved et fremtidigt vejarbejde i Havnegade.
Bunkerne i Hulvejen har overlevet fordi de blev benyttet af Søværnet og Hjemmeværnet siden 1948. Alt andet er i dag sløjfet eller dækket til.

Først i slutningen af maj 1945 afholder administrationen i “Reststaab Seekommandant Südjütland” i Esbjerg overdragelsesforretning til englænderne. Denne tyske militære afviklingsstab efter besættelsen havde på det tidspunkt adresse i en af de tyske barakker ved Englandsbanegården.


Det var i alles interesse, at den tyske militære centraladministration forblev intakt for at organisere rømning, mine-, og ammunitions-rydning. Personellet fra Kriegsmarine spillede særlig i den første måned efter befrielsen en stor rolle i at produktionen hurtigt kunne genoptages i efterkrigstidens civile Esbjerg Havn.
Hotel Royal er for længst revet ned. Herover er lidt mere baggrund i en fin lille udsendelse produceret af TV Esbjerg.
Jeg har to kommentarer til udsendelsen med Jørgen Deichmann Rasmussen:
1: Det var ikke “folkeviddet” der kaldte Gl. Royal for “Graf Spee Haus”. Det var den tyske Krigsmarine. Admiral Graf Spee var søhelt fra 1. verdenskrig og den tyske marines Niels Juhl. Hans navn opnåede berømmelsen under slaget ved Coronel (Falklandsøerne) hvor han gik ned med sin krydser 1. november 1914.
2: Feldmarschall Rommel “boede ikke på Hotel Royal i en længere periode under sit besøg”. Han ankom fra Silkeborg i sin egen togvogn og overnattede i den på Englandsbanegården mellem den 3 og 4 december 1943 inden inspektionen af befæstningen i Esbjerg og på Fanø.
Nr. 1: Bunker 75455: MarKo II, Empfangstelle Esbjerg
Den tyske radiomodtagerstation (Empfangstelle) er den første bunker vi møder på vej ned af Hulvejen fra Havnegade. Bunkeren var egentlig bygget som kommandopost men blev ombygget til kommunikationscenter for Kriegsmarine i Esbjerg. Bunkeren er den højst beliggende i krigshovedkvarteret. Fra observationsposten var der i 1945 udsigt over hele Esbjerg Havn. Op vore dage har siloer og andre erhvervsbygninger dog reduceret ejendomsværdien til “havne kig”.
Der blev hurtigt ryddet op efter tyskerne. Observationstadet på bunkeren blev fjernet i slutningen af 1946 for at gøre plads til en ny adgangsvej til havnens administrationsbygning.
Alt hvad der ikke skulle bruges til bunkerens nye liv i Hjemmeværnet under den kolde krig blev fjernet eller muret til. Trappe og observationsstade på taget af bunker 75455 blev fyldt op med beton men kan stadig ses tydeligt.

Der eksisterer en bunker type M152 mere i Danmark. I Frederikshavn på Bangsbofort findes der et intakt eksemplar. Bunkeren i Frederikshavn er i dag museum under Nordjyllands Kystmuseum. Bunkeren blev i dette tidligere tyske støttepunkt anvendt til sin tiltænkte funktion som kommandopost for marinechefen. Bangsbofort blev overtaget af Søartilleriet som kystfort og var aktiv frem til 1962. Herefter blev dele af arealet brugt som depot.
Radioudstyret for Kriegsmarines signalstation i Esbjerg flyttes til den nybyggede MarKo- bunker (M152 – færdigmeldt 31. 01. 1943) og fjernskrivere samt telefonomstilling placeres i mandskabsbunkeren type 502 på den modsatte side af Hulvejen i løbet af 1944. Den underjordiske forbindelsesgang til kommandokontorerne i Havnegade 55 udgik fra gårdsiden af denne bunker.
Nr. 5: Bunker 75459

Nr. 8: Bunker 75467

Nr. 7: Bunker 75465

Nr. 10: Bunker 75469

Nr. 11: Bunker 75443, Isbrogade

Tyske enheder i Havnegade og på Hulvejen i 1945:
- Staab K. i. A. dän. W. K. (Kommandant im Abschnitt dänische Westküste) /Seekommandant Südjütland: Bykommando og operationsledelse for kystforsvaret i Esbjergområdet.
- 81. Fu. M. K. (Funkmesskompanie): Overvågning og varsling.
1/204/ Staab Marineflakabteilung 204: Kommandosektion for den tyske luftværnsartillerigruppe.

Bunker 75456 type 639 og hospitalet Kirkegade 74
Handelsskolen i Esbjerg var under besættelsen beslaglagt af Kriegsmarine og blev indrettet som sygehus/infirmeri (Krankenrevier).
Hospitalet var en stabsfunktion og hørte dermed til den marineorganisation der holdt til på Hotel Royal. Der blev bygget en dækningsrum til hospitalet under skolegården i de første krigsår.

Oktober 1944 påbegyndes en stor sanitesbunker type 639 på nabogrunden, der bygningsmæssigt registreres som del af Hulvejsanlægget. Bunkeren er pr. 15/1. ikke færdigmeldt i den tyske dokumentation. Men bunkeren blev støbt og ud fra det foto vi har af den ser den ud til at være klar til brug. Bunkeren ligger stadig under KFUM bygningen i Kirkegade.

RA, BAMA
Nationalmuseet/Frihedsmuseet: Online billedarkiv.
Tak til:
Heidi S. Dueholm og HFL 131 for stor gæstfrihed.
Orlogskaptajn (pens.) Peter Thorning Christensen.
Orlogskaptain (pens.) Hans Dahlerup Koch.
Chr. Rudolf Clausen.