Den 21 maj 1940 fik Kriegsmarine ansvaret for Esbjergområdets luftforsvar. Kommandoen gik til Marine-Flak-Abt. 204 med stabsdeling (1. Batterie) og Ugruko operationsafdeling. UgruKo bliver indkvarteret på Palads Hotel i Esbjerg i Skolegade 14.1 Kriegsmarines luftværnsartillerikommando havde fast adresse her frem til april/maj 1944, hvor bunkeren i Strandskoven blev taget i brug som ny bombesikker kommandostation.
Den store bunker du kan se tårnet af i Esbjerg Strandskov har kun været i brug godt et års tid. Under den kolde krig blev bunker 75477 ombygget indvendig i 1954 og genbrugt som civilforsvarets/beredskabsstyrelsens kommandocentral helt frem til 2003.
Strandskoven er hører til de offentlige grønne arealer i Esbjerg. Her er der mulighed for at se skoven fra luften i 1954. Det år hvor bunker 75477 blev ombygget til CF-kommandocentral og var i beredskabet frem til 2003. Bunkerne er i dag lukket men et af de få steder i Esbjerg hvor spor fra anden verdenskrig frit tilgængelige, til at blive besigtiget. I takt med byudviklingen ligger de fleste bygninger og anlæg der ikke er sløjfet eller dækket til, i dag på privat jord. Betonvejen i skoven hører også til det tyske marine-støttepunkt der en gang lå her.
Tysk bunker til koordinering og kampinformation
Luftforsvar med kanoner (Flak) var under anden verdenskrig en opgave, der involverede mange aktører. Målet der skulle bekæmpes bevægede sig hurtigt og kunne meget pludselig ændre kurs. Det krævede et disciplineret kommandosystem og stram processtyring for at følge med og holde det taktiske billede opdateret. Det skulle løbende være klar til, at skabe og formidle et væld af data til en stor gruppe af brugere. Der skulle konstant tages højde for en lang række faktorer for såvel målet som for koordineringen af skydningen. Den efterfølgende fremstilling er et kortfattet gennemgang, der skal give en fornemmelse af hvad der egentlig foregik bag væggene i nogle af bunkerne under et luftangreb. Kriegsmarine UgruKo i Esbjerg administrerede sit eget net af radarstationer samtidig med at det trak på alle tilgængelige informationer fra særlig Luftwaffes FluKo og radarstationer.
Trin ned til den store tyske signalstafet
Velkommen til en tur ned under Strandskoven i Esbjerg 1945.
Trin 1: Fjernvarsling
Trin 2: Varsling/indledende målfølgning
Trin 3: Informationsbehandling i UgruKo
Trin 4: Præsentation i UgruKo
Trin 5: Beslutning i UgruKo
Trin 6: Skydeledelse i Ugruko
Trin 7: Indhentning af skydedata
Trin 8: Målfølgning og indhentning af skydedata
Trin 9: Indhentning af skydedata/målfølgning (sømål)
1954 – 2003 Kommandocentral for Civilforsvaret i Esbjerg.
I 1954 er den kolde krig tæt på at blive varm og Esbjerg er blevet en brik i NATO´s beredskab i en eventuel konflikt med den daværende Sovjetunion. Hvor tæt Esbjerg var på total udslettelse, viser de planer som østblokken havde for et angreb på Vesteuropa og Danmark. Esbjerg var atombombemål. Civilforsvaret kommer i tanke om den store tyske bunker i Strandskoven og indretter kommandocentral til katastrofe og krisestyring. Bunkeren blev endelig lukket i 2003 og indgangen dækket til. Bunkeren har siden stået som ruin. I de rum der ligger med laveste kote står der i dag vand.
1 I 2018 CABBINN Esbjerg Hotel.
Tak til:
Oberst (pens.) M. F. Svejgaard, Karup.
Tommy Cassøe, Ringkøbing (Jysk Koldkrigsforening).
Marco Hansen er opvokset på Fanø.
Uddannet på Syddansk- og Københavns Universitet.
Været tilknyttet projektet ”Befæstningsanlæg i Danmark 1858 – 1945”. Miljøministeriet, Skov og Naturstyrelsen fra 1989 til 1998.
Formand for Besættelsestidhistorisk Selskab for Esbjergområdet fra 1990 - 1996.
Koordineret dokumentation af Stevnsfort i 2000.
Bidraget til foreningen "Fanø i Atlantvolden",
Ejer af "Esbjerg havn i Atlantvolden/www.atlantvoldsydvest.dk"
Ide, layout, forfatter og webmaster.
You must be logged in to post a comment.