Bøger

Betonvejen

Frank Jensen og Jens Henning Jensen

Betonvejen. En vej med en helt særlig historie fortalt af tyske og danske marinesoldater

Eget forlag 2020.  216 sider. Illustreret.

To raske drenge fra København, begejstret for historie, på deres livs eventyr ved den jyske vestkyst i 60´ernes Danmark. Forfatterne læste historien landskabet, bøgerne og hørte den fra deltagerne. Mere end 50 år efter sidder vi så nu med deres bog i hænderne. Betonvejen fører os fra Normandiets- til Danmark´s kyster under anden verdenskrig og op i starten af 50´ernes Danmark. I betonvejen følger vi en række nøglepersoner som en rød tråd, hvordan de forbereder sig og andre til krig samt rydder op efter en krig. En krig der for Danmarks vedkommende aldrig kom. Men hvis efterladenskaber dog skulle påvirke samfundet i mange år frem.Betonvejen handler om sømilitær minekrig og ammunitionsrydning på stranden og i havstokken under og efter anden verdenskrig på den jyske vestkyst. Men lige så meget om de mennesker der deltog og oplevede. Bogen er også historien om Vejers minestation.Forfatterne fortaber sig ikke i lange nørdede udredninger men undgår behændigt at sidde i den efterhånden godt fyldte pop- historiske sandkasse. Forfatterne giver et nuanceret billede af en vanskelig og konfliktfyldt tid. Bogens blanding af samtidige presseindslag, gode veldokumenterede fakta sider, personlige beretninger og interview bedømmer jeg som vellykket. Det bidrager til en god rytme i fortællingen. Den militærtekniske side kommer ikke for kort uden dog at gøre stoffet for tungt. Betonvejen er en bog hvor der er noget for de fleste og kan læses af alle. Bogen er velillustreret og der er lagt stort arbejde i det grafiske udtryk. Betonvejen er et bevis på du ikke skal vente på andre men se komme i gang med at skrive den bog man gerne vil have nøjagtig sådan som man gerne vil have den skal se ud. Betonvejen er en bog som undertegnede, er glad for, at have kunnet følge fra start og bidrage til. Tillykke med en vellykket udgivelse.

Læs også anmeldelse på Historie Online:

http://www.historie-online.dk/boger/anmeldelser-5-5/2-verdenskrig-61-61/betonvejen

Marco Hansen

Marco Hansen er opvokset på Fanø. Uddannet på Syddansk- og Københavns Universitet. Været tilknyttet projektet ”Befæstningsanlæg i Danmark 1858 – 1945”. Miljøministeriet, Skov og Naturstyrelsen fra 1989 til 1998. Formand for Besættelsestidhistorisk Selskab for Esbjergområdet fra 1990 - 1996. Koordineret dokumentation af Stevnsfort i 2000. Bidraget til foreningen "Fanø i Atlantvolden", Ejer af "Esbjerg havn i Atlantvolden/www.atlantvoldsydvest.dk" Ide, layout, forfatter og webmaster.