Der var 1, 2, 3……. der sagde bang.
Af Henning Brinch
- En laderamme med 6 stk 5 cm Wurfgranate 36 (Wgr 36). Den fundene ammunition på Fanø svarer til en øvelsesversion af samme type mortergranat som på billedet. Ammunitionsekspert Henning Brinch fortæller som værdsat gæsteforfatter lidt mere om sin undersøgelse på ferieøen ved Vadehavet. Marco Hansen (red). Fotoudsnit: NARA
Midt i februar 2025 var håndværkerne i gang med at bygge et nyt sommerhus i området ude ved Vindgaf og tæt på Nybyvej. Torsdag finder en håndværker en granatlignende genstand langs det nystøbte fundament. Arbejdet stoppes straks og øens lokale politibetjent Chris Gade bliver tilkaldt.
Herefter starter hele sikkerhedssystemet op og EOD (Explosive Ordnance Disposal) fra Skive Kaserne bliver tilkaldt og bortsprænger samme dag mortergranaten.
Næste morgen finder en håndværker en granat mere, blot få centimeter fra granaten dagen før og arbejdet stoppes igen og håndværkerne sendes hjem på lang weekend.
Chris Gade ringer til undertegnede, om FIA kan komme ud og afsøge området, for at finde ud af, om der ligger mere før EOD atter tilkaldes.
Med foreningens metaldetektor, finder vi yderligere 3 granater i samme område, inden for godt 20 minutter. Mortergranaterne bliver alle frilagt og analyseret. Det
viser sig at være 50 mm. øvelsesgranater, som alle har været afskudt, men ikke eksploderet/forpuffet (deflagreret) eller detoneret ved nedslag.
At det er en øvelsesgranat gør den absolut ikke mindre farlig! Med den ladningsstørrelse der er i, vil den have en sprængkraft som en håndgranat. Øvelsesgranaten har den funktion, at når den bliver affyret fra den hurtigt skydende M19 morter, så lander den max 750 m væk og i dette tilfælde godt 500 m og i retning stik 180 grader syd, se kort. Når den eksploderer, udsender den normalt en hvid røgmarkering, som besætningen så kan korrigere våbnet efter, inden næste skud afgives. Morteren er kendt for sin hurtige kadence med teoretisk 120 skud i minuttet. EOD ankommer d. 9/3 med 8 soldater fra ’Advanced Search Team’ enheden, og de
bruger så 3 dage på grundigt at afsøge og markere fund i området, som nu strækker sig til det meste af grunden. Sammenlagt bliver 39 granater fundet og bortsprængt af en særlig EOD enhed. Granaterne bliver bortsprængt i mindre partier og over alle 3 dage i henholdsvis bunker type 633 (nr. 12) og type 622 (nr. 16) i Torp plantage. Bunker type 622 er den som der tidligere har været kunstudstilling i.



Granaterne lå alle i samme dybde, samme retning og med samme nedslagsvinkel. Det
viser, at alle er afskudt fra morter bunker nr. 12 og at der ikke har været stærk vind.
Bevogtningen af området blev aften og nat foretaget af Hjemmeværnet fra Esbjerg.

Spørgsmålet vi stiller os nu er, hvorfor ingen granater er eksploderet? Ingen fragtmenter er fundet i området. Stødrørene var for medtagne og for følsomme til at analysere, om der har været sikringstråd/stift i stødrøret ved skudafgang. Så er det betjeningsfejl, granatfejl, våbenfejl, Har stødrøret været et ’ikke eksplosivt
anslagsrør’, har terrænoverfladen ikke været hårdt nok, har vejret og opbevaring været uhensigtsmæssig osv. Men det må tiden vise, når EOD får lavet deres analysearbejde færdigt af deres observationer og med de mange erfaringer de besidder.



Desværre var ingen granater i en forfatning, at de var transportsikre nok, så de kunne komme til Skive Kaserne for en nærmere røntgen analyse af stødrør og granatlegeme. Men vi kan konkludere, at samarbejdet med Politiet, Forsvar, Presse og Myndigheder er gået rigtig godt. En god og lærerig øvelse for alle og med det formål at få ryddet og sikret området for sprængfarlige efterladenskaber fra besættelsen! DR1 viser til næste år en udsendelse om Forsvarets Ammunitionsrydnings tjeneste og deres arbejde i et helt år. Der blev optaget alle 3 arbejdsdage på Fanø:
Links
Fanø Ugeblad:
http://www.fanougeblad.dk/stort-fund-af-granater-paa-fanoe
Danmark Radio – med video af bortsprængning i mandskabsbunker:
https://www.dr.dk/nyheder/indland/33-krigs-granater-fundet-midt-i-sommerhusomraade
Tak til Marco Hansen for benyttelse af tegningsmateriale samt som teknisk rådgiver.
Med venlig hilsen
Henning Brinch.
You must be logged in to post a comment.